Työnohjauspalveluita saatavilla nyt Mikkelissä sekä etänä!
Mitä työnohjauksessa tehdään?
Työnohjauksessa käsitellään työstä kumpuvia kysymyksiä ja aiheita pääosin keskustelun keinoin. Työnohjaus ei ole luentomaista työnohjaajan yksinpuhelua, työhönopastusta eikä terapiaa.
Mieli on usein kuitenkin huojentunut, kun asioita on voinut jakaa ulkopuolisen ammattilaisen kanssa.
Työnohjauksessa keskitytään työtä, ammatillista kehittymistä ja työssä jaksamista koskeviin teemoihin. Se auttaa kehittämään työtä, parantaa yhteistyötä ja lisää työn voimavaroja ja laatua. Työnohjauksessa voi purkaa ja käsitellä työhön liittyviä pulmakohtia sekä raskaita kokemuksia ja saada niihin uusia suhtautumistapoja.
Työnohjaus ei ole pelkästään ongelmissa vellomista eikä se ole tarkoitettu pelkästään kriisitilanteisiin. Työnohjaus on parhaimmillaan eteenpäin katsomista, työn ja työyhteisön kehittämistä ja ratkaisujen etsimistä yhteistyön ja työn laadun kehittämiseksi.
Toiveikkuus, myönteiset tunteet ja onnistumiset ovat myös tärkeällä sijalla työnohjauksessa.
Työnohjauksen avulla vahvistetaan ohjattavan omaa toimijuutta eli itsen johtamisen taitoa.
Työnohjaaja ei tee päätöksiä ohjattavan puolesta. Psykologi-psykoterapeutin työnohjauksessa on turvallista käydä läpi hankaliakin työhön liittyviä tunnekokemuksia ja kehittää omia tunnetaitoja.
Työnohjauksessa on mahdollista pohtia yhdessä:
*oman työn merkityksellisyyttä
* työhön liittyviä arvoja
* työhön liittyviä toimintapoja ja ajatusmalleja
* omaa työroolia ja roolin rajoja suhteessa muihin työntekijöihin
* työn imun kokemusta
* omia vahvuuksia ja osaamista
* kuinka hyödyntää vahvuuksi tulevaisuudessa.
* näkökulmia haastaviin vuorovaikutustilanteisiin
* onnistumisen kokemuksia
Työnohjauksen tavoitteet
Työnohjauksen tavoitteet määritellään yhdessä ensimmäisillä tapaamiskerroilla. Tavoitteiden lähtökohtana ovat asiakkaan tarpeet ja toiveet. Tavoitteiden kannattaa olla mahdollisimman konkreettisia. Tavoitteet kannattaa sitoa liiketoiminnan kannalta hyödyllisiksi.
Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi:
* työhyvinvointiin ja ajanhallintaan
* työhön liittyvien ongelmien jäsentelyyn ja käsittelyyn
* oman työroolin ja perustehtävän selkeyttämiseen
* ammatillisen kasvun tukemiseen
* vuorovaikutustilanteissa kehittymiseen
* työelämän ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen.
Mikä on työnohjaajan rooli?
Työnohjaaja ei anna useinkaan valmiita vastauksia, vaan on ennemmin lempeä uusien näkökulmien herättelijä ja totuttujen ajattelutapojen ja toimintamallien kyseenalaistaja. Työnohjaaja antaa oman ammattitaitonsa työnohjattaviensa käyttöön ja vie prosessia eteenpäin.
Työnohjaajan tehtävä on esittää kysymyksiä, jotka avartavat ja toisaalta syventävät ohjattavan ajattelua. Kysymykset auttavat löytämään tavoitteita ja unelmia, joita kohti työnohjattava haluaa mennä. Usein jo toiselle ihmiselle ääneen puhuminen saa aikaan oivalluksia.
Kenelle työnohjaus sopii?
Työnohjaus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta työhyvinvoinnistaan ja työn tekemisen tavoistaan.Työnohjaus sopii kaikille toimialoille.
Työnohjausta käyttävät työntekijät, yrittäjät, esihenkilöt, johtajat, tiimit ja työyhteisöt. Työnohjaus voidaan toteuttaa yksilötyönohjauksena tai ryhmätyönohjauksena. Työyhteisön ja tiimin työnohjauksessa on suositeltavaa, että esihenkilö itse osallistuu myös työnohjauskerroille. Työyhteisöjen ja tiimien työnohjauksessa esihenkilön on etukäteen hyvä tarkistaa, että kaikilla osallistujilla on motivaatiota ja tarve osallistua työnohjaukseen.
Työnohjaus ei kuitenkaan sovi tilanteisiin, joissa työpaikalla on selvittämättömiä konflikteja. Tuolloin on parempi hyödyntää esimerkiksi työyhteisösovittelua.
Miten aloittaa työnohjaus?
Työnohjaukseen ei tarvita lähetettä ja työnohjauksen voi maksaa itse tai työnantaja. Kartoituspuhelussa tai -tapaamisessa selvitetään, sopiiko työnohjaus tilanteeseen ja millaisia tarpeita työnohjausprosessille on. Työnohjaus on työhyvinvointia edistävää palvelua, josta ei muodostu potilasasiakirjamerkintöjä.
Työnohjauksen kesto on yleensä vähintään vuosi ja tapaamiskertoja 3-4 viikon välein. Tarvittaessa voidaan sopia myös lyhyemmästä, esimerkiksi viiden kerran työnohjausprosessista. Yhden tapaamisen kesto on 45-120 minuuttia, riippuen osallistujien määrästä ja työnohjattavan tilanteesta.
Työnohjaus tarjoaa luottamuksellisen ja levollisen hetken pysähtyä pohtimaan avoimesti erilaisia tilanteita ja vaihtoehtoja työhyvinvoinnin edistämiseksi ja uusien oivallusten mahdollistamiseksi!
Lue lisää työnohjauksesta nettisivuiltani.
Oletko kiinnostunut aloittamaan työnohjauksessa? Ota ihmeessä yhteyttä!