Blogitekstissä avaan perusteita sille, miten työnohjauksen hinta määrittyy.
Mitä työnohjaus maksaa ja mikä hintaan vaikuttaa?
Työnohjauksen hinnat vaihtelevat palveluntarjoajasta riippuen ja jokainen työnohjaaja määrittelee itse hintansa. Työnohjauksen hintaan vaikuttaa usein työnohjaajan oma koulutustausta ja kokemus työnohjaajana toimimisesta. Itselläni on akateeminen koulutustausta ja kokemusta erilaisten ryhmien ja yksilöiden kanssa toimimisesta. Psykoterapeuttikoulutukseni antaa tarpeellista lisäosaamista myös työnohjauksia ajatellen.
Työnohjauksen hintaan vaikuttaa ensinnäkin maksajataho: onko maksaja yksinyrittäjä/työntekijä itse vai yritys. Lisäksi työnohjauksen hintaan vaikuttaa se, mille kohderyhmälle työnohjausta annetaan sekä työnohjauksen sovittu kesto. Ryhmien ja työyhteisöjen työnohjaus maksaa enemmän kuin yksilötyönohjaus. Yleensä johdon ja esihenkilöiden työnohjaus on arvokkaampaa kuin asiantuntijoiden/yrittäjien työnohjaus.
Työnohjausprosessin kestoksi määritellään usein 1-2 vuotta, työnohjaustapaamisten toteutuessa 3-4 viikon välein. Säännölliseksi sovittu työnohjaus on useimmiten hieman edullisempaa kuin lyhyempikestoinen työnohjausprosessi, esimerkiksi 5 kerran kokonaisuus.
Työnohjauksen hintaan vaikuttaa mm. se, mille kohderyhmälle työnohjausta annetaan ja mikä on työnohjausprosessin sovittu kesto.
Tutustumistapaaminen ennen työnohjauksen aloitusta
Ennen pitkän työnohjausprosessin aloittamista suositellaan, että työnohjaajalla ja ohjattavalla/ryhmällä olisi tutustumistapaaminen. Näin molemmat osapuolet voivat arvioida, onko työnohjaus sopiva keino tilanteeseen ja onko työnohjaaja sopiva työyhteisölle/työnohjattavalle.
Olen määritellyt yksinyrittäjille ja asiantuntijoille tutustumistapaamisen hinnaksi 110 euroa+alv/tunti.
Ennen työnohjauksen aloittamista suositellaan tehtäväksi työnohjaussopimus
Kirjallisessa työnohjaussopimuksessa määritellään mm. työnohjauksen kesto kuukausissa, tapaamistiheys, tapaamisten kesto ja maksumenettelyt ja miten toimitaan äkillisissä peruutuksissa esim. sairaustapauksen sattuessa.
Työnohjaus on osa työhyvinvointipalveluita, eli se on arvonlisäverovelvollista toimintaa. Työnohjauksesta ei tehdä terveydenhuollon potilasasiakirjamerkintöjä eikä työnohjaukseen tarvita lähetettä.
Työnohjaus maksaa itsensä takaisin
Vaikka työnohjaus on kuluerä yritykselle, kannattaa pitää mielessä hyödyt, joita työnohjauksesta on todettu tulevan. Voisi sanoa, että työnohjaus maksaa itsensä takaisin.
Organisaatioissa, joissa työnohjausta on toteutettu, on löydetty yhteyksiä työnohjauksen ja seuraavien tekijöiden välillä (Lähde Suomen Työnohjaajat ry):
- työn laatu ja tehokkuus sekä asiakastyytyväisyys parantuvat
- työntekijän ammatillinen identiteetti vahvistuu
- työssä jaksaminen paranee, koska omien kokemusten jakaminen vahvistaa sisäistä voimantunnetta
- työnohjaus mahdollistaa oppimisen muilta
- työyhteisön ilmapiiri paranee ja poissaolot vähenevät
- esimiestyö ja johtaminen kehittyvät
- perustehtävä kirkastuu
- työn laatuvaatimuksia voidaan määritellä työnohjauksessa yhdessä
- moniammatillinen toiminta jäsentyy
Perustietoa työnohjauksesta voit lukea lisää ensimmäisestä blogitekstistäni.
Nettisivuillani on myös tietoa työnohjauksesta.
Oletko kiinnostunut työnohjauksesta? Ota yhteyttä joko sähköpostilla info@inhimillinenvahvuus.fi tai puh. 050-341 2684.
Keskustellaan toiveistasi/organisaation tarpeista työnohjaukselle ja annan tarvittaessa tarjouksen työnohjauksesta, joka ei vielä sido sinua mihinkään.