Vahvasti inhimillinen -blogi

Mikä on vaa­ti­vuu­den tun­ne­luk­ko?

Vaa­ti­val­le ihmiselle elämä on lähes pelkkää suo­rit­ta­mis­ta ja saa­vu­tus­ten ta­voit­te­lua. Levolle ja saa­vu­tuk­sis­ta naut­ti­mi­sel­le ei juuri jää aikaa.

Vaa­ti­vuu­den tun­ne­lu­kon mää­ri­tel­mä

Vaativuuden tunnelukko on yksi Jeffrey E. Youngin kehittämän skeematerapian 18 skeemasta. Selkeyden vuoksi käytän blogissani termiä tunnelukko. Psykoterapiassa ja teorioissa käytetään usein skeema-termiä. Skeema on sisäinen malli, jonka mukaan ihminen toimii.

Vaativuuden tunnelukon määritelmään kuuluvat mm. ihmisen itseensä kohdistamat te­hok­kuus­vaa­ti­muk­set, jäykkien sääntöjen ohjaama elämä, jatkuva riittämättömyyden tunne sekä vaikeus rentoutua. Vaativuus johtaa pahimmillaan terveysongelmiin, heikkoon itsetuntoon ja kyvyttömyyteen nauttia elämästä.

Tässä blogitekstissä vaativuutta ei ole tarkoitus käsitellä per­soo­nal­li­suus­häi­riö­nä, vaikka diag­noo­si­luo­ki­tuk­ses­ta löytyy vaativa persoonallisuus. Sille ominaista on Terveyskirjaston mukaan: ”epäily, täydellisyyden tavoittelu, liiallinen tunnollisuus, pikkutarkkuus, huolellisuus, itsepäisyys, varovaisuus ja joustamattomuus. Henkilöllä saattaa olla itsepintaisia epämieluisia ajatuksia tai yllykkeitä, jotka ovat lievempiä kuin pakko- oireisessa häiriössä”.

Ihmisen itsensä voi olla vaikea tiedostaa omaa vaativuuttaan, sillä hänelle omat vaatimukset ovat normaaleja.

Vaa­ti­vuu­den tun­ne­luk­ko käy­tän­nös­sä

Vaativalle ihmiselle elämä on lähes pelkkää suorittamista ja saavutusten tavoittelua ilman lepoa ja saavutuksista nauttimista. Vaativuuden tunnelukko voi näyttäytyä työnarkomaniana, mutta se voi koskettaa mitä tahansa elämänaluetta. Näitä ovat esimerkiksi opiskelu, koti, urheilu, terveys tai sääntöjen mukaan toimiminen.

Vaativat ihmiset menestyvät usein hyvin, mutta mikään ei ole heille itselleen riittävän hyvää. He kokevatkin usein paineisuutta ja riittämättömyyttä. Heidän on hankalaa sallia itselleen asioiden tekemistä spontaanisti tai pelkästään niiden hauskuuden vuoksi (Arntz & Jacob, 2013).

Vaativalle ihmiselle on tyypillistä ajatella usein mustavalkoisesti: hän on suoriutunut joko täydellisesti tai todella surkeasti. Ajatus voi olla esimerkiksi: Jos annan pikkuisenkin periksi, niin kaikki mene plörinäksi.

Vaativalla ihmisellä on alituiseen kiirettä ja painetta – koko ajan on niin paljon tehtävää ja suoritettavaa. Uusi tavoite ja tekemätön työ välkkyvät mielessä, vaikka nykyinen projekti on vielä kesken. Vaativan ihmisen voi olla lähes mahdotonta sallia itselleen pysähtymistä. Lepääminen ja oleminenhan olisivat hyödytöntä aikaa, jolloin mikään ei edisty tai kehity. Kuulostaako tutulta?

Vaativan ihmisen on hankala sallia itselleen lepoa ja asioiden tekemistä vain niiden hauskuuden vuoksi.

Miten avata vaa­ti­vuu­den tun­ne­luk­koa?

Työ­ter­veysp­sy­ko­lo­gi­na työskennellessäni olen havainnut, että monella ihmisellä on sisäistä vaativuutta, joka johtaa mm. jäykkiin sisäisiin sääntöihin, jatkuvaan riittämättömyyden tunteeseen ja jopa työuupumukseen.

Ensimmäinen askel tunnelukkojen avaamisessa on niiden tiedostaminen. Tunnelukot kehittyvät lapsuudessa ja nuoruudessa, eikä niiden muuttaminen ole pikajuttu. Vaativuudesta on myös monia hyötyjä, joten siksi vaativuuden vähentäminen voi tuntua vaikealta. Itsemyötätuntoinen suhtautumistapa on myös yksi keino oman sisäisen piiskurin kohtaamiseen.

Tunnelukon avaamisen voi aloittaa tutkimalla uteliaana omaa vaativuuttaan ja itsekriittisyyttään.  Miten ne vaikuttavat omassa elämässä, mitä hyötyä ja haittaa niistä on ja millaisia sääntöjä on luonut itselleen vaativuuden ohjailemana.

Vaativuuden tunnelukko työkirjaTilaa työkirja, jossa pääset tutkimaan vaativuutesi vaikutuksia elämässäsi!

Lue lisää: Avaa tunnelukkosi – kirja. Young, J. E., & Klosko, J. S. (2008). Avaa tunnelukkosi. Suomentaja Jyrki Tuulari. Helsinki: Kansanvalistusseura (alkuteos julk. 1993). 1-4. painos.

Blogin lähteet: Arnzt, A. & Jacob, G. (2013). Schema therapy in practice. An introductory guide to the schema mode approach. Wiley-Blackwell.

Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. E. (2003). Skeematerapia. Suom. Jyrki Tuulari. Helsinki, Edita. (alkuteos julk. 2003)

Picture of Hannele Karhu

Hannele Karhu

Psykologi-psykoterapeutti-työnohjaaja, yrittäjä. Luomassa inhimillisempää työelämää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top

Haluan ilmaisen työkirjani!

Kyllä! Haluan tilata suositun ilmaisen työkirjan
vaativuuden tunnelukosta ja liittyä mukaan
uutiskirjeen tilaajaksi!