Vahvasti inhimillinen -blogi

Kuka olen ja miten päädyin yrit­tä­jäk­si ja työ­elä­mäp­sy­ko­lo­gik­si?

Ter­ve­tu­loa lukemaan toista blo­gi­teks­tiä­ni! Kerron polustani yrit­tä­jäk­si ja siitä, miten kiin­nos­tuin tar­joa­maan työ­hy­vin­voin­ti- ja työ­noh­jaus­pal­ve­lui­ta.

Sinnikkyys ja tavoitehakuisuus auttoivat yrittäjyysunelman saavuttamisessa.

Aloitin am­ma­tin­va­lin­tap­sy­ko­lo­gi­na ja päädyin unelma-ammattiin työ­hy­vin­voin­nin asian­tun­ti­jak­si yrit­tä­jä­nä!

Blogissani käsitellään työ­hy­vin­voin­ti­tee­mo­ja työntekijän, esihenkilön ja työyhteisön näkökulmasta. Kirjoitan myös työnohjauksesta sekä vaativuuden tunnelukosta ja itsekriittisyydestä.

Kuinka työurani alkoi?

Ensimmäinen haaveeni psykologian opiskelijana oli päästä tekemään am­ma­tin­va­lin­tap­sy­ko­lo­gin työtä. Haave toteutuikin heti psykologiksi valmistumiseni jälkeen 2003. Sain auttaa eri elämäntilanteissa ja ikävaiheissa olevia asiakkaita löytämään mielekkään opiskelualan tai saamaan uutta potkua uralle ja työelämään.

Am­ma­tin­va­lin­tap­sy­ko­lo­gin työssä huomasin, että haluan keskittyä auttamaan ihmisiä enemmän työelämän, työhyvinvoinnin ja yksityiselämän haasteissa. Uudeksi haaveekseni tuli työ­ter­veysp­sy­ko­lo­gin työ. Työterveyteen pääseminen ei onnistunutkaan ihan käden käänteessä, vaan jouduin olemaan sinnikäs saavuttaakseni tavoitteeni.

Työskentelin Helsingissä Ortonilla kipu-ja tules -kuntoutuksessa psykologina.

Työni lisäsi ymmärrystä kipuoireiden aiheuttamasta fyysisestä ja psyykkisestä kärsimyksestä. Toisaalta sain huomata, kuinka ihmisen elämänlaatu kohenee, kun kivut otetaan tosissaan ja niihin saa asiantuntevaa apua.

Samaan aikaan suoritin Työterveyshuollon pä­te­vöi­ty­mis­kou­lu­tuk­sen ja hakeuduin psy­ko­te­ra­peut­ti­kou­lu­tuk­seen, jonka aloitin syksyllä 2015.

Yri­tys­haa­ve työ­ter­vey­des­sä toteutuu!

Muutettuani Mikkeliin 2015 sain töitä Kyyhkylän kun­tou­tus­kes­kuk­ses­ta.

Työhön liittyi paljon ryhmien vetämistä monenlaisista psyykkiseen hyvinvointiin ja työhyvinvointiin liittyvistä aiheista. Kursseilla oli myös mm. masennus- ja työ­uu­pu­mus­kun­tou­tu­jia.

Kyyhkylän aikana aloin tehdä toiminimellä tuntityötä työ­ter­veysp­sy­ko­lo­gi­na kahdessa eri työterveydessä.

Eikä kulunut kauaakaan, kun minulle tarjoutui mahdollisuus siirtyä tekemään töitä kokoaikaisesti työterveydessä.

Haaveeni yrittäjyydestä työterveydessä oli siis toteutunut!

Yrittäjyydessä minua on kiehtonut yrittäjän vapaus ja toisaalta mahdollisuus toteuttaa itseään monipuolisesti. Yrittäjän elämä ei tietenkään ole pelkästään vapautta, vaan myös töiden tekemistä ilman tuntien laskemista vaikka viikonloppuna, yrittäjän velvollisuuksien hoitamista ja tekemisten aikatauluttamista.

Hakeuduin työ­noh­jaa­ja­kou­lu­tuk­seen, jotta voin auttaa paremmin esihenkilöitä ja johtoa onnistumaan työssään  ja auttaa muitakin voimaan hyvin työelämässä. Koulutuksista saan ylipäänsä uutta virtaa ja energiaa, inspiroivia näkökulmia ja ne auttavat itseäni jaksamaan työssä.

Eli­ni­käi­nen oppiminen sopii minulle

Olen pitänyt paljon monipuolisesta ja palkitsevasta työ­ter­veysp­sy­ko­lo­gin työstä, jossa ollaan työ­hy­vin­voin­ti­tee­mo­jen ja työssä jaksamisen äärellä yksittäisten ihmisten, työyhteisöjen, työpaikan edustajien ja esihenkilöiden kanssa.

Sydäntäni lähellä ovat etenkin tunnetaidot työelämässä. Usein toistuvia teemoja yk­si­lö­kes­kus­te­luis­sa ovat myös ajanhallinta, itsensä johtaminen, työn hallinta ja itsemyötätunto.

Ei taida kuitenkaan olla olemassa ammattia, jossa voisi olla koskaan täysin valmis. Työhyvinvoinnin kenttä on laaja kokonaisuus. Hakeuduin esihenkilöiden ja johdon työ­noh­jaa­ja­kou­lu­tuk­seen syksyllä 2021, koska halusin kehittää itseäni, jotta voin auttaa paremmin esihenkilöitä ja johtoa onnistumaan työssään.  Työnohjauskoulutus antaa toki valmiuksia muidenkin kuin esihenkilöiden työnohjaamiseen.

Koulutuksista saan ylipäänsä uutta virtaa ja energiaa, inspiroivia näkökulmia ja ne auttavat myös jaksamaan työssä. Uskon myös, että vaativassa työssä laaja-alainen osaaminen suojaa uupumiselta, kun itselle kerää laajaa työkalupakkia. Haluan myös pitää itseäni ajan tasalla työelämän ilmiöistä.

Tällä hetkellä haluankin lisätä työnohjauksien määrää ja otan mielelläni työnohjaukseen yrittäjiä, asiantuntijoita, esihenkilöitä ja tiimejä! Työnohjauksessa ja työ­ter­veysp­sy­ko­lo­gin yksilövastaanotolla voi olla osittain samoja elementtejä, mutta työnohjauksessa keskitytään työtä koskeviin teemoihin.

Se on todella mielenkiintoista tutkailua yhdessä asiakkaan kanssa. Ensimmäisessä blogitekstissäni avasin työnohjauksen perusperiaatteita.

On todella palkitsevaa, kun voi auttaa ihmisiä voimaan paremmin työssään ja elämässään.

Mistä vas­ta­pai­noa työlle?

Minullekaan ei ole vierasta ajanhallinnan kanssa tasapainottelu (vuorokaudessa saisi tosiaankin olla välillä lisää tunteja) sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen.

Tarvitsen myös vastapainoa työlle: sopivasti vapaa – aikaa, hauskuutta, elämyksiä, liikuntaa ja rauhoittumista. Pienet irtiotot kotoa auttavat jaksamaan. Hakeudun mielelläni myös veden äärelle.

Pidän kiinni useimmiten siitä, että menen ajoissa nukkumaan. Koirat vievät lenkille ja hybridipyörä on ollut kesän mainio hankinta -sitä pitäisi vaan liikuttaa enemmän.

Itsemyötätunto ja lempeys itseä kohtaan se vaikeaa onkin, mutta aikomus on tärkeintä.

Mikäli haluat lukea lisää koulutuksista ja työkokemuksistani, niin löydät niistä tietoa Linked Inistä.

Instasta löydät lisää kuviani, vinkkejäni ja ajatuksiani työhyvinvointiin, työelämään ja jaksamiseen liittyen. Siellä vilahtelevat välillä myös koiramme ja arjen puuhat.

Mistä aiheista sinua kiinnostaisi kuulla lisää jatkossa ja miten löysit blogiini?

Voit laittaa mulle vaikka yksityisviestiä Instassa/sähköpostilla!

Picture of Hannele Karhu

Hannele Karhu

Psykologi-psykoterapeutti-työnohjaaja, yrittäjä. Luomassa inhimillisempää työelämää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top

Haluan ilmaisen työkirjani!

Kyllä! Haluan tilata suositun ilmaisen työkirjan
vaativuuden tunnelukosta ja liittyä mukaan
uutiskirjeen tilaajaksi!